27 December 2016

SMART CITY EXPO - WORLD CONGRESS

Catatan : Mohd Asri Redha
Tarikh: 25 November 2016
Tempat: Fira De Barcelona (Gran Via Venue) Spain



Assalaamualaikum WBT.. dan Selamat Malam semua pembaca yang sudi membaca catatan sempoi2 saya ini. Bahasa yang saya pakai ini kalau masuk periksa, comfirm markah bawah 50% atau 'fail' terus..

Semua negara-negara didunia ini ada bandar-bandar besar yang perlu ditadbir dan diuruskan. Ada bandar besar yang hanya beratus ribu orang sahaja rakyatnya dan ada bandar besar yang berjuta bilangannya. Pihak berkuasa tempatan adalah institusi yang paling penting yang mentadbir kawasan-kawasan perbandaran tersebut.. cumanya mungkin gelaran institusi sahaja yang mungkin berbeda mengikut sejarah negara-negara terbabit.. Apa-apapun menguruskan sesebuah komuniti besar dibandar-bandar besar oleh Pihak Berkuasa Tempatannya bukan merupakan suatu yang mudah apatah lagi dengan pertumbuhan mendadak penduduk-penduduknya.

Smart City Expo World Congress merupakan satu program peringkat antarabangsa yang diadakan pada setiap tahun. .    Ianya lebih berat   kepada pertemuan para bijak pandai  yang berbincang, berdiskusi , berkenaan isu-isu perbandaran dan revolusi dalam bidang teknologi tinggi dan teknologi maklumat. Bagaimana isu-isu perbandaran yang semakin sulit dan mencabar dapat diselesaikan atau dikurangkan dengan penggunaan teknologi tinggi atau pun teknologi komunikasi atau aplikasi-aplikasi yang dibangunkan. Disamping itu diadakan Expo yang mempamerkan pelbagai barangan berteknologi tinggi , teknologi komunikasi terkini dan perisian-perisian berguna untuk kegunaan segala macam berkaitan mengatasi masalah-masalah dan isu-isu perbandaran serta yang berkaitan dengannya.

Bersama-sama sahabat saya dari Kulim Technology Park
Corporation ..Tn . Hj Shahil dan Tn Hj. Fithri.. org Kuat
KTPC ni.. dihadapan Fira De Barcelona.. Tempat dimana
kongres ini berlangsung
Saya telah berkesempatan untuk mengikuti Smart City Expo World Congress, di Barcelona, Spain mulai dari 15 November 2016 hingga 17 November 2016. Peluang yang saya dapat ini amat saya hargai dan sebab itu sepanjang 3 hari berkongress saya dapat menghadhiri semua aktiviti yang diaturkan.. Cumanya conggress ini melibatkan  terlalu banyak sessi yang diaturkan serentak seperti dialogue sessions , keynote sessions, keynote speakers , rountable sessions, plenary sessions dan parallel session.

Ini antara bengkel dan ceramah-ceramah yang saya hadhiri.
Ada 8 bidang utama yang dibincangkan dalam sessi  'parallel  sessions' yang melibatkan sektor kerajaan, ekonomi, sosial, 'mobility', data  dan teknologi, keselamatan, 'circular ekonomy'  dan 'sustainability'.. Jadi kena pandai-pandailah pilih subjek mana yang bersesuaian dengan kita dan minat kita. Memang semuanya menarik perbincangan-perbincangan yang diadakan kerana ia melibatkan para ahli panel dari pelbagai negara yang mempunyai pengalaman-pengalaman yang menarik dinegara mereka yang boleh dicontohi oleh kita.

Saya berminat tentang isu-isu perbandaran seperti berkaitan pengurusan sampah, pengurusan kitar semula, mobility dalam bandar, green technology, teknologi maklumat dan perbandaran dimasa hadapan. Jadi kenalah pandi-pandai pilih session yang berkaitan dengan itu sahaja.. Tapi itulah agak banyak diambil 'speaker' dari negara Eropah.. Jadi bahasa mereka yang asli juga digunakan. Ada guna bahasa Spain, bahasa France dan bahasa lainnya..  Kena pakai 'translator' pula.. Jenoh dengar, 'translation' cepat-cepat biasala... ayat bahasa inggeris pun jadi caca merba.. susah nak faham bagi saya yang kurang pendedahan bahasa Inggeris ni. . Sebenarnya seminar , kongres dan  persidangan peringkat antarabangsa memang macam tulah..  Ada negara-negara amat mementingkan bahasa ibunda mereka, jadi bercakap dalam bahasa ibunda mereka dengan bangga sekali.. Sebab itu ada khidmat penterjemah.. Jarang orang Malaysia cakap bahasa Malaysia di persada antarabangsa. Bahasa Inggeris juga yang menjadi bahasa internasional secara keseluruhannya.

Ringkasan setiap ceramah ditulis oleh seorang penulis 

yang bijak ambil point2 penting dan dipaparkan 

seperti ini..
Satu perkara yang saya berkenaan sangat dengan kongres ini ialah ada pencatat yang ambil point-point penting dari penceramah yang terlibat dan ditulis balik dalam bentuk tulisan nota serta lukisan yang memudahkan pemahaman . Saya ambil gambar semua catatan tu.. bolehlah faham sikit-sikit kerana tidak ikuti semua ceramah tersebut sebab kebanyakannya dibuat serentak dan kena buat pilihan tajuk-tajuk yang kita gemari.

Sebenarnya menguruskan persidangan antarabangsa seperti ini tidak semudah yang difikirkan. Macam-macam karenah akan dihadapi. Saya sendiri bersama dengan rakan-rakan menghadapi masalah juga semasa pendaftaran ke kongres ini. Urusetia yang tidak begitu cekap menyebabkan maklumat yang diberikan tidak dikemaskinikan di kaunter pendaftaran menyebabkan proses pendaftaran yang begitu lama, sedangkan segala urusan telah dibuat dengan sebaik mungkin oleh semua rakan-rakan dari Malaysia..  Nak masuk kongres ini bukan murah.. kena bayar yuran lebih kurang Euro750 seorang kena dibayar pada pihak penganjur.. kalau ditukar ke RM mahal sekali, tapi itulah standard nya di Eropah.

ekspo dan kongres ini diadakan disebuah tempat persidangan yang terkenal di Kota Barcelona ini  iaitu di Fira de Barcelona (Gran Via Venue) AV Joan Carles I, 58. 08908 L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) . Dari segi perbandingan tempat   rasanya tempat persidangan kita di PICC Putrajaya lebih menarik dan indah serta lengkap..  Cumanya yang menarik disini ialah kemudahan yang disediakan itu agak lengkap dengan banyak hotel disekelilingnya yang boleh dihubungi dengan berjalan kaki sahaja. Di samping itu kemudahan pengangkutan awamnya adalah terbaik dan ada perkhidmatan teksi yang cekap serta stesen keretapi bawah tanah yang dekat dengan pusat expo tersebut. Di samping itu saya lihat kawasan parking juga agak luas. Saya dan rakan-rakan telah cuba juga menaiki keretapi bawah tanah itu.. Cepat juga perjalalannya dari hotel penginapan saya di La Ramla ke Pusat Expo tersebut.. Cuma kadang-kadang keliru sikit. .. Ada setengah  tempat guna bahasa sepanyol sepenohnya.. dan ada petugas yang tidak begitu faham bahasa inggeris... Kita kena cuba juga kemudahan pengangkutan awamnya untuk merasai sendiri keretapi bawah tanah mereka. Memang efisien dari segi perjalanannya. Begitu juga perkhidmatan teksinya boleh dipercayai.


Perabot pamiran diperbuat dari kertas sahaja. 
Lawatan kesetiap pamiran yang diadakan di dewan besar tersebut saya dapat melihat akan begitu banyaknya sistem yang dibina berasaskan teknologi maklumat dan internet disamping teknologi fizikal yang berteknologi tinggi.  Semua sistem-sistem yang dibina ini atau aplikasi yang dibangunkan ini kebanyakannya setelah mengambil kira akan isu dan masalah-masalah besar yang berlaku dikawasan-kawasan perbandaran. Begitu juga teknologi-teknologi yang diperkenalkan baik teknologi fizikal dan teknologi maklumat adalah amat terkini. Kebanyakannya sudah jauh kehadapan berbanding kita. Sebab itu kita dapati tahap kesejahteraan warga kota mereka kebanyakan bandar besar mereka adalah tinggi walaupun mempunyai penduduk yang begitu ramai.

Sebab itu bagi negara-negara maju saya dapati kebanyakan bandar-bandar besarnya atau kecil sudah melaksanakan pelbagai pendekatan teknologi yang terkini/moden  baik dari segi fizikalnya atau aplikasi yang digunakan.

Barcelona adalah salah satu contoh bandar metropolitan yang terbesar di Barat Mediterranean. Area Metropolitan de Barcelona (AMB) adalah Pihak Berkuasa Tempatan yang ketiga besarnya dalam wilayah Catalonia.(Wilayah Catalonia mempunyai 36 municipality. Jumlah penduduk 7.5 juta)).  Dengan bilangan penduduknya yang melebihi 3.5 juta orang  Pihak Berkuasa Tempatannya telah berjaya menguruskan Kota ini dengan baik dan memberi kesejahteraan kepada warga kotanya. Banyak kertas kerja yang dibentangkan dalam kongres ini datangnya dari pihak AMB sendiri. Sebab itu Barcelona menjadi mampu membina jenamanya sendiri dalam menganjurkan Smart City Expo kerana ada banyak contoh-contoh terbaik yang boleh dijadikan ikutan oleh kebanyakan negara-negara membangun. Saya difahamkan setiap tahun Barcelona mengadakan Smart City Expo dan Conggress nya sendiri.

Apakah isu-isu besar perbandaran dan cabaran penyelesaiannya.

Kebanyakan bandar-bandar besar diserata dunia menghadapi isu dan masalah yang hampir serupa sahaja iaitu isu penyelenggaraan infrastruktur, isu lalu lintas, isu pencemaran, isu kutipan sampah, isu kekurangan parking, isu alam sekitar, isu air kumbahan, isu banjir, isu penyediaan kemudahan awam dan kemudahan asas, vandalism, isu keselamatan, isu perumahan, isu kekurangan kawasan lapang dan riadah, isu penguatkuasaan , isu penyediaan pengangkutan awam ,  isu penjaja dan peniaga, isu sikap masyarakat kota yang tidak membantu dan segala macam isu-isu yang boleh disenaraikan lagi.


Kongres dan expo yang diadakan ini merupakan tempat pertemuan semua para bijak pandai dan pamiran segala macam peralatan sistem termoden dan aplikasi terkini yang dipamirkan disini. Boleh sahaja peserta atau pelawat  terus berbincang dengan mereka jika berminat dengan produk yang dibuat atau dibangunkan oleh mereka untuk dilaksanakan di Malaysia dimana bersesuaian...

Mobiliti penduduk dalam kawasan kota-kota besar merupakan satu daripada isu besar yang saya perhatikan dinegara kita. Malahan kota-kota yang sederhana besarpun menghadapi isu yang sama. Saya juga mendapati dalam beberapa sessi perbincangan yang saya hadhiri dalam kongress ini, isu yang sama dibangkitkan oleh para panel dan mereka ada memberikan beberapa pengalaman masing-masing dalam mengatasi masalah tersebut. Ini menunjukkan bahawa ianya bukan isu tempatan sahaja tetapi ia adalah isu yang sama dihadapi oleh kebanyakan penduduk dikotaraya besar.

Banyak jalan penyelesaian yang dikemukakan. Soalnya mampukah kita melaksanakan cadangan yang disarankan. Cadangan itu dalam bentuk bentuk perubahan fizikal bandar dan penggunan teknologi aplikasi serta mengubah amalan biasa warga kotanya. Ini yang menarik untuk dibincangkan dan dicari kata putus.

Kadang-kadang kita berasa teruja bila melawat kota-kota besar seperti di Tokyo, Shanghai, Barcelona sendiri, dan kebanyakan kota-kota besar di Eropah, kita dapati jalan-jalan rayanya begitu lebar sekali. Ada pula laluan pejalan kaki dan laluan berbasikal.. Seronok sangat melihat akan suasana begitu kerana dengan kenderaan 4 roda yang begitu banyak dalam kota, masih lagi ramai  warganya yang berbasikal dengan mudah dan selamat pula dan sistematik pula. Kereta pula tidak menghadapi masalah untuk mencari tapak parking. Dibawah tanahnya pula bersimpang sior dan bertingkat-tingkat laluan keretapi bawah tanahnya yang efisien. Semuanya ini sebenarnya menggalakkan penduduknya mengurangkan penggunaan kenderaan persendirian dalam bandar  dan menggalakkan penggunaan kenderaan awam seperti keretapi bawah tanah dan bas serta teksi. Bagi destinasi yang dekat-dekat wargakotanya hanya menggunakan laluan pejalan kaki dan laluan berbasikal yang begitu selamat. Sebab itu dibandar besar seperti Barcelona ini mereka berbelanja lebih dari 37% dari perbelanjaan tahunan mereka untuk tujuan transport dan 'moblity services'.

Sekarang ini sudah ada amalan penggunaan kenderaan tidak menggunakan minyak seperti penggunaan solar dan elektrik. Ini semua mengurangkan kebisingan kota dan mengurangkan pelepasan karbon yang beracun itu. Semuanya ini menghala kepada kesejahteraan penduduk kota. Penggunaan teksi pula amat efisien dan menggunakan meter sepenuhnya serta penggunaan GPS yang boleh dilihat oleh penumpang. Jadi kita rasa selamat bila menaiki teksi. Sebab itu di Barcelona ini saya dan rakan-rakan lebih suka menaiki kereta  sahaja dari Hotel di La Rambla ke tempat konggress berlangsung walaupun agak mahal sedikit lebih kurang Euro13 sekali perjalanan.

Banyak yang saya pelajari dari expo dan kongress yang saya hadhiri ini dan sememangnya ianya bermanafaat kepada pihak berkuasa tempatan yang menghadapi masalah-masalah kesesakan  dan mobiliti penduduk. Boleh dikatakan semua bandar-bandar besar atau sederhana besar menghadapi masalah-masalah perbandaran yang kadang-kadang sukar dirungkai.  Selain pengalaman berada di dalam Kotaraya Barcelona ini sendiri yang saya rasa banyak yang dipelajari, menghadhiri kongress dan melawat pamiran-pamiran yang diadakan itu amat bermanafaat ... Cumanya bila kita melihat pelaksanaannya , terbayang di Malaysia, mampukah kita laksanakannya berdasarkan situasi fizikal bandar semasa dan attitude warga kota yang belum banyak berubah. Lihatlah sendiri sikap-sikap setengah-setengah rakyat kita yang masih tidak membantu kearah kesejahteraan warga.

Dalam satu ruang pamiran yang saya kunjungi , saya tertarik bagaimana sistem parking kenderaan awam dikota dibangunkan. Rupanya sistem parking kenderaan awam ini , banyak ruang pamiran dari pelbagai negara dipamirkan. Ini menunjukkan betapa seriousnya isu parking dibandar besar disebabkan lot parking yang terhad berbanding dengan peningkatan kenderaan. Pelbagai sistem dan aplikasi diperkenalkan yang kalau saya nak cerita memang panjang. Tapi cukuplah untuk saya cerita satu dari tekniknya yang banyak menggunakan teknologi dan aplikasi dalam internet.

Kita sedia maklum kadang-kadang kita terpaksa berpusing-pusing beberapa kali untuk mencari tempat parking yang kosong. Bukan kita sahaja mungkin orang lain pun sama juga macam kita dan mengambil masa yang agak lama disamping menambahkan kesesakan jalan raya yang telahpun sedia sesak. Teknik yang diperkenalkan ialah hanya guna aplikasi yang dibangunkan diinternet dan kita pilih destinasi yang hendak ditujui dan secara automatik sistem akan menunjukkan data-data dimana parking-parking berdekatan yang masih kosong dan belum diisi lagi.  Jadi pengguna boleh terus membuat tempahan parking kalau dah pasti tempat parking tersebut. Jadi pemandu terus pergi ke lot tersebut untuk parking , dan tidak perlu risau tapak tersebut akan dimasukkan oleh orang lain kerana sistem yang dibangunkan itu ada cara-cara yang dipraktikkan yang tak perlulah saya terangkan disini macam mana operator buat. Semuanya secara automatik tanpa penggunaan tenaga kerja yang ramai.. Senangkan.. memang nampak senang tapi kosnya pun tinggi juga.. tetapi warga kota kebanyakan negara maju bersedia untuk membayarnya tanpa masalah dan vandalism juga amat kurang berlaku.

Banyak ruang expo mempamirkan berkenaan penggunaan

basikal di kota-kota .. Bukan setakat basikal tapi sistem

pengurusannya juga diperkenalkan dengan sistem2 dan

aplikasi  aplikasi yang diguna pakai dalam menguruskan

penyewaan dan penggunaan basikal ini. Sampai begitu

sekali... 
Laluan Basikal yang disediakan oleh PBTnya. Begitu juga basikal yang cantik dan tersusun 
elok yg blh disewa dimana saja. Ada setengah laluan hanya dipisahkan dgn cat shj. & ada 
setengahnya dipisahkan dengan bonggol untuk elak kenderaan memasuki laluan 
basikal. Tapi biasanya kenderaan tidak akan memasuki laluan tersebut.. warga 
kotanya juga sudah ditanamkan supaya meghormati akan pejalan kaki dan 
penunggang basikal. Undang-undang mereka juga ketat .
Begitu juga banyak pamiran menunjukkan sistem berbasikal dalam bandar.. Kadang-kadang terfikir juga dalam expo bertaraf internasional apa lah sangat dok tunjuk berkenaan basikal dan basikal elektrik...  Bagi peringkat internasional sekarang ini sudah ada kesedaran besar-besaran kearah penggunaan basikal dalam bandar.

Di Kota Barcelona ini sahaja ada 150 km panjang jalan basikal yang disediakan. Mungkin di Malaysia ini agak pelik, jarang kita tengok pekerja-pekerja pi opis menunggang basikal  atau menunggang basikal elektrik. Yang kita nampak ada la pekerja-pekerja Bangladesh yang naik basikal ke tapak pembinaan... Yang itu ada saya tengok... Kalau sapa boleh pergi kerja dengan basikal saya amat hormat hamba Allah itu.. tapi ramai yang memandang sinis akan cadangan berbasikal didalam bandar. Kemungkinan besar juga sebab utama kita malas nak menunggang basikal dalam bandar adalah kerana jalan raya kita tidak mesra untuk penjalan kaki dan penunggang basikal, tidak ada laluan khusus,  keadaan begitu mungkin juga kerana keadaan cuaca yang panas serta sikap pemandu-pemandu kenderaan yang tidak berdisiplin menakutkan penggunaan basikal dijalan raya.

Sebab itu dibandar besar negara maju ada saya lihat penyewaan basikal dalam bandar dan amat bersistematik. Sudah tentu bila melibatkan pinjam meminjam ini kejujuran itu amat penting dan warga mereka memang berintegriti tinggi.. Tidak dilaporkan kadar kehilangan basikal yang disewa itu. Pemantauan pergerakan basikan dibuat dengan teknologi komunikasi yang canggih. Ini yang diterangkan oleh pempamir berkenaan. Kalau jarak jauh sikit boleh menggunakan basikal elektrik yang amat menjimatkan. Dan memang saya lihat penggunaannya amat  praktikal dari segi mobiliti penduduknya.

Cumanya yang penting untuk perancangan bandar sekarang dan masa depan penyediaan laluan basikal khusus tidak lagi boleh ditinggalkan. Ianya perlu diwajibkan. Bagi jalan yang sedia ada, kemungkinan ubahsuai sedikit jalan-jalan sedia ada boleh dibuat dimana yang boleh untuk disediakan jalan khusus untuk berbasikal. Di Bandaraya Alor Setar sendiri telah dicuba buat disepanjang Jalan Stadium, tapi nampaknya pemandu kereta buat tak kisah saja kerana dijadikan pula tempat mereka parking tepi jalan.. Maka kembali kepada sikap juga yang menjadi masalahnya..


Transform Your City to The 

Digita Era......
Untuk menjadi sebuah Smart City .. penekanan kepada teknologi terkini dan aplikasi-aplikasi melalui internet sudah menjadi perkara wajib. Disamping itu perkara berkaitan 'zero waste management', kitar semula barangan buangan, penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui, zero karbon, green technologi dalam segala bidang, green building, pengurusan sistem keselamatan , pengurusan parking systematik, pengurusan trafik yang canggih,  adalah perkara-perkara pokok yang perlu diberi perhatian dalam perancangan bandar masa kini dan hadapan... Saya mencadangkan supaya modiul-modiul akademik di institusi pengajian tinggi perlu bergerak kearah tersebut dan tidak lagi boleh style lama yang statik dan sukar berubah mengikut perubahan masa dan sekitar.  Kalau tidak kita semua akan ketinggalan dalam segala bidang , kerana negara lain telah lebih terkehadapan.

Oleh itu saya mencadangkan untuk menjadi sebuah bandar 'smart city' komunikasi dan teknologi maklumat perlu ditingkatkan. Kos Internet perlu dikurangkan seminima mungkin dan liputan yang lebih meluas agar lbh ramai rakyat blh menggunakan smartphone / komputer untuk segala urusan2 harian... Saya lihat dinegara2 maju penggunaan aplikasi2 yg dibangunkan  utk urusan2 harian amat tinggi.. sebab itu amat penting perkara ini diberi perhatian oleh pihak berkuasa.. Di Korea Selatan negara yang pernah saya lawati, liputan internetnya begitu meluas disegala cerok kawasannya. Sebab itu kita dapati kedai-kedai mereka seperti tidak laku, macam tidak ada pelanggan , tapi sebenarnya urusniaga mereka hanya melalui talian sahaja. Jadi ini semua mengurangkan kesesakan lalulintas  seperti mana amalan kita yang suka melihat sendiri barangan hendak dibeli depan mata.  Ini menyebabkan berlaku kesesakan jalan raya, penggunaan minyak kenderaan yang banyak dan juga banyak masa dihabiskan untuk urusan-urusan membeli belah seperti itu. Sedangkan melalui transaksi dalam talian, banyak masa dan tenaga dapat dijimatkan, begitu juga lain-lain kos yang kita tidak nampak dapat dikurangkan.

Oklah, saya rasa sudah terlalu banyak pula celoteh saya berkenaan 'Smart City Expo - World Congress' ini, hingga sampai Korea pula ni. Jadi saya rasa  hanya setakat ini sahaja catatan pengalaman saya dan pengajaran yang saya dapat ambil hasil dari mengikut Smart City Expo - World Congress ini. Bagi saya ia amat memberi manfaat dan membuka minda yang lebih terbuka dan luas terbentang bahawasanya diluar sana sudah  terlalu banyak perubahan dalam sudut-sudut tertentu yang jauh berbeda  dan terkehadapan dengan apa yang ada dinegara kita. Untuk lawatan-lawatan sekitar Kota Metropolitan Barcelona ini saya akan buat tajuk lain, kerana itupun banyak juga yang dapat saya lihat, rasai dan dengari dan semua itu dapat saya luahkan dalam catatan saya berikutnya.. Tunggu ya...

Catatan lawatan ke Stadium FCBarcelona: Klik saja dibawah
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/apa-yang-menariknya-stadium-di-barcelona.html

Catatan lawatan Kota Barcelona : Klik saja di bawah ..














asriredha
teratak kasih alor setar

14 December 2016

APA YANG MENARIKNYA STADIUM DI BARCELONA

Catatan: Mohd Asri Redha
Tarikh: 20 November 2016

Pintu masuk ke Kelab ini dan seterusnya ke Stadium.  Lorong
menghala ke pintu masuk stadium, banyak ada kedai-kedai


menjual cenderamata, dan bergambar dengan replika piala, 

restoran dan lain-lain lagi.. Itu belum masuk ke dalam 

Stadium lagi,
Assalaamualaikum WRT.. Salam Bahagia buat semua sahabat2 saya sekalian.. Sapa yang baca catatan blog saya ni saya kira sahabat saya.. boleh gitu..

Waktu sekarang pukul 2.00 pagi waktu Dubai.. sebenarnya saya baru sampai ke Airport Dubai dalam perjalanan dari Barcelona Spain ke KLIA. Selalunya macam tu la, bila naik pesawat Emirates mereka akan ikhtiarkan juga supaya mendarat transit di airport Dubai ini... 3 atau 4 jam kemudian baru berlepas ke destinasi lainnya.. Saya dah banyak kali transit kat Airport Dubai ini, tapi malangnya masa yang ada tidak mencukupi untuk saya keluar dari Airport Dubai untuk meronda-ronda tengok Kota Dubai yang dikatakan amat moden ini... Rugi juga ya... Dah sampai dah ke Dubai , tapi tak ambil kesempatan melawat Dubai. Lagipun Dubai saya tak pernah melawat lagi. Jadi hanya ronda-ronda dalam airport ini sahaja sambil jamu mata tengok barang-barang kat kedai yang banyak ada kat sini.. Cadang tu jamu mata saja, tapi akhirnya berbelanja juga sikit.. Mungkin itu juga penyebab mengapa mereka transit kat airport mereka, supaya kita berbelanja juga kat airport yang mana ini menyumbang kepada kemajuan airport mereka ini..

Sudah habis ronda-ronda ada masa sikit lagi ni.. nak buat apa.. dari duduk melengong begitu saja,  apa kata saya ketok-ketok punat laptop saya ni, supaya menjadi huruf2 yang boleh difahami dan disusun supaya menjadi ayat yang senang dibaca dan membawa maksudnya.. ok .. Bolehlah saya cerita sikit akan pengalaman-pengalaman saya semasa saya berada di Kotaraya Barcelona, Spain itu. Banyak cerita yang boleh saya tuliskan. Sebelum ini saya  telahpun tuliskan catatan saya menghadiri Smart City Expo World Conggress di Fira de Barcelona (Grand Via Venue) Barcelona, Spain. Boleh ikuti catatannya seperti di link berikut.. klik saja kat situ:

http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/smart-city-expo-world-congress.html


Ini adalah salah satu tempat duduk yang amat strategik
harga yang dikenakan memang amat tinggi. 
Masa terluang sehari sebelum berangkat pulang , saya bersama rakan mengambil kesempatan meronda-ronda sekitar kota Barcelona ini. Banyak cara untuk meronda sekitar kota Barcelona yang luas lebih kurang 635 km persegi ini.. Ada banyak pengangkutan awak kat kota ini yang amat mudah dicapai. Kami mengambil kesempatan hanya menaiki bas 'Barcelona Bus Turistic' .. Mudah dan tak gadoh nak cari tourist guide lagi. Dengan membayar 28Euro untuk sehari , saya rasa separuh dari kota raya Barcelona telah diliputi dengan bas tersebut akan melalui semua tempat2 yang menjadi tarikan pelancong. Senang kan. Terpulang kepada kita untuk turun melawat ke mana.. ke tempat shopping , ke muzium, palace, ke zoo dan sebagainya.. saya kira lebih 30 tempat menarik bas-bas tersebut melaluinya.
Antara bahan-bahan pameran yang ditunjukkan dalam ruang khas dalam Stadium ini. Itu semua interaktif.
kita sentoh saja screen itu untuk melihat gambar dan cerita fasal aktiviti kelab, sejarah kelab, bintang
bintang bolasepak mereka , sejarah bolasepak sepanyol, pertandingan-pertandingan yang disertai
oleh kelab , jaringan2 terbaik yang dihasilkan oleh bintang-bintang bolasepak kelab ini dan
segala piala2 yang dimenangi sejak awal lagi boleh dilihat di sini.. Memang hebat dan
jadi leka kita dibuatnya bila berada disini.

 Antara tempat yang saya sempat turun dari bas turistic tersebut dan melawat ialah Stadium terkenal di Barcelona iaitu yang dipunyai oleh Kelab FCBarcelona. Sepanjang perjalanan saya ke luar negara, tidak pernah lagi la melawat stadium.. entah macamana tergerak hati hendak melawat stadium. Awalnya rasa macam melawat stadium biasa sahaja.. Cuma kadang-kadang kita selalu tengok kat TV tentang liga bolasepak Sepanyol yang terkenal dengan pemain-pemain bolasepak nya yang ternama seperti Messi dan sebagainya. Itu saja yang saya rasa biasa saja. Tapi ada sahabat-sahabat sarankan pergi dulu tengok stadium tu apa ada..

Rupanya nak masuk tengok stadium kosong itupun kena bayar juga. Ingatkan waktu ada perlawanan sahaja kena bayar. Dah datang masuk juga.. kena bayar tiket masuk 23Euro (dekat RM100.00 juga).   Bila masuk baru saya tahu didalam stadium tu bukan setakat stadium sahaja tetapi ada muzium bolasepak yang begitu canggih dan menarik menceritakan sejarah boleh sepak kelab FC Barcelona. Memang menarik cara pamiran dan persembahan bahan2 muziumnya. Penggunaan media elektroniknya, audio visualnya memang canggih. Saya tak pernah lagi tengok stadium lain tapi saya rasa Stadium ini memang canggih dan berinformatif dengan sejarah2 bolasepaknya... tak perlu ada jurutunjuk pun. Semua maklumat dipaparkan dengan lengkap. Persembahan ada yang secara interaktif dengan pengguna.. Itu yang menariknya.

Memang cantek sungguh padang bolasepak ini..  rumput yang ditrim 
rapi.. Rumput inipun dipotong-potongkecil bubuh dalam bekas yang
 menarik untuk dijual sebagai cenderamata. Itu pun laku juga dijual.

FC Barcelona ini memang mempunyai  sejarah bolasepaknya yg menarik.. semuanya ada direkodkan.. disitulah Messi dari Argentina, Suarez dari Uruguay, Neymar dari Brazil dan ramai lagi pemain-pemain terhebat dunia menunjukkan kepintaran mereka bermain bola sepak. Koleksi piala-piala yang dimiliki oleh Kelab Gergasi Sepanyol Barcelona FC, dapat ditatap didalam muzium yang ada dalam Stadium ini. Bukan setakat piala-piala tapi segala-gala yang berkaitan bola sepak ada dipamirkan.. begitu interaktif cara pamiran dan keterangan yang diberikan.



Antara bintang-bintang legenda bola sepak kelab ini
Saya tertarik dengan program bolasepak mereka.. ramai bintang2 bolasepak mereka lahir selepas beberapa lama bersama Kelab ini dan mengikuti program latihan sejak awal remaja lagi.. Jadi tak semudah itu utk melahirkan bintang bola sepak bertaraf internasional dan profesional. Saya berpeluang melawat semua tempat2 dlm Stadium tersebut termasuk tempat persalinan pemain2 bertaraf jutawan itu, tempat rehat depa, tempat bertafakur mereka, tempat VVIP, tempat wartawan dan padang yg cantik terjaga itu sendiri.. Jadi nanti kalau tengok kat TV ada pertandingan bolasepak kat stadium tu saya boleh bayangkan la dok tang mana.. Stadium ini mempunyai 99,354 tempat duduk.. Hampir 100k.. Memang besar luas dan tinggi. Kalau duduk diatas sekali nampak sayup saja ke bawah, tapi memang nampak clear sekali.

Kerusi tersusun elok  & kemas serta warna warni dan semuanya dlm keadaan
baik. Boleh memuatkan hampir 100 ribu penonton. Cantik memandang
Berbalik kepada pengurusan stadium ini, saya amat tertarik dgn pengurusan stadium ini. Mereka pandai 'menjual' stadium mereka  untuk memperolehi pendapatan. Kalu di Malaysia . . Stadium kita akan dpt hasil besar bila ada pertandingan bola Sepak.. tapi Stadium kelab ini hari2 boleh buat duit.. Bayangkan sehari lebih kurang 1000 orang datang melawat dgn tiket masuk 23Euro... berjuta Euro dpt dikutip hanya jualan tiket masuk.. Sebab itu Stadium ini terjaga rapi dan penyelenggaraan yg terbaik.. segala2 yg ada dalam stadium ini boleh duit lagi dengan jualan segala macam  cenderamata. Jualan pakaian Sukan berjenama kelab FB Barcelona di kedai cenderamata yg luas dlm Stadium ini... Harga T Shirt Bolasepak FB Barcelona  paling murah pun dlm 40 Euro. . rumput padang bolasepak pun dibuat cenderamata dan laku pula tu.

Satu perkara yang boleh diambil sebagai contoh oleh pengurusan stadium tempatan kita iaitu mengenakan tiket masuk yg berbeda harga mengikut zone dalam stadium. . Kita di sini buat juga tapi dlm 2 atau 3 zone sahaja yg berbeda harga.. Tapi di Stadium FC Barcelona ni.. saya lihat berbelas zone yg dikenakan harga tiket yg berbeda-beda. Sudah tentu tempat duduk yg paling strategik dikenakan harga yg amat tinggi.. ada yang sampai 500 euro pun ada.. dan selalunya penoh juga tempat itu walaupun mahal gila..

Kita di Malaysia tempat duduk strategik diberi pada VVIP atau VIP duduk .. percuma pula tu.. VIP pula punya banyak tak sangka. Free pula.  Habis tu macam mana laa Stadium hendak buat duit.. Kadang2 tu saya kasihan tengok pengurusan stadium yg dikehendaki menguruskan stadium dgn baik dan sempurna dgn segala kekurangan dana tp pada masa yg sama terpaksa juga menyediakan kemudahan pada orang berkepentingan dengan percuma. Sebab itu saya lihat banyak stadium yang ada di Malaysia ini tidak begitu baik penyelenggaraannya disebabkan kekurangan dana sedangkan sebenarnya jika dibuat secara komersial dan strategik memang boleh menghasilkan pendapatan yang mencukupi untuk menguruskan sesebuah stadium.  Banyak sangat yang percuma. Sedangkan perbelanjaan yang besar diperlukan untuk menyelenggarakan padang bola, ruang tempat duduk yang banyak rosak, perbelanjaan perlampuan dan lain-lain lagi.

Saya mencadangkan kalu dah terpaksa juga sediakan tempat duduk percuma pada orang tertentu . . letakkan ditempat yg kurang strategik sikit.. Tak berapa selesa sikit pun tak apa.. masuk pun percuma padan la.... Tempat strategik tadi jual tiket pada harga yg lbh tinggi.. terutama bila dah masuk suku akhir , separuh akhir , apatah lagi kalu ada pertandingan akhir .. Waktu-waktu begini peminat2 akan mula membanjiri stadium dan saya lihat nak beli tiket pun sanggup datang pagi-pagi malahan ada yang tidur kat pekarangan stadium semata-mata untuk mendapat tiket masuk. Dengan cara tu baru lah Stadium boleh buat duit sikit. Akan ada org kaya2 yg mahu membeli nya utk keselesaan mereka. Perbanyakkan zon2 tempat duduk dengan mengenakan harga tiket berbeda..
Dalam Stadium ini ada 3 tingkat kedai menjual cenderamata dan
pakaian/peralatan sukan berjenama kelab ini. Dah datang 
beli la juga walaupun mahal gila..  Kawan pesan pun tak
berani nak beli takut, depa terkejut dengan harga tu..



Sudah sampai masanya stadium bolasepak di Malaysia ini mengorak langkah menguruskan stadium dengan lebih profesional dan komersial sikit. Memang untuk buat seperti mana Stadium Camp Nou, kepunyaan Kelab Barcelona FC ini agak mustahil, tapi ianya kena dimulakan. Banyak rekod-rekod lama dan sejarah-sejarah lama bolasepak tempatan tidak disimpan dengan sempurna. Ini kena dimulakan agar ianya menjadi bahan sejarah dan boleh dipaparkan dalam Stadium yang boleh dibuat Muzium Bolasepak . Banyak ruang-ruang dalam Stadium yang boleh digunakan untuk pelbagai aktiviti komersial yang boleh menjadi menjana wang..

Ok.. panjang pula bercerita fasal stadium ini.. Memang sesiapa sahaja yang datang ke Barcelona ini sebahagian besarnya mesti akan datang melawat stadium ini sebab hendak melihat sendiri kehebatan stadium ini selari dengan kehebatan pemain-pemain bolasepak profesionalnya bermain.. Ini pengalaman yang amat menarik dan berguna kepada saya dan kepada pengurusan stadium di Malaysia ini jika berminat.


Banyak masa dihabiskan juga melawat sekitar Stadium ini.. Sebab itu tidak banyak tempat lain yang dapat saya lawati, hanya melihat dari jauh tempat2 tersebut dari atas bas tidak berbumbung itu. Di Barcelona ini terlalu banyak muzium-muziumnya yang setiap satunya mengkhusus kepada sesuatu konsep atau sesuatu sejarah yang bersamaan. Sebab itu banyak muziumnya dan ramai pula pengunjungnya. Bukannya sunyi sepi sebagai muzium. Sebab itu muzium di Barcelona ini boleh hidup dan aktif. Nak masuk kena bayar juga.. Saya berkesempatan melawat sebuah istana lama yang tersergam besar indah dan dijadikan muzium juga. Ramai juga pelawat datang dan masuk melawat walaupun tiket masuk hampir RM100 duit kita. Kalau berminat untuk melawat semua tempat menarik di Barcelona saya cadangkan beli sahaja 'Barcelona Card' yang harganya mengikut hari. Kalau beli untuk 3 hari satu kad berharga 45 Euro. Dengan kad ini boleh masuk semua muzium dengan percuma, menaiki public transpot dengan percuma dan boleh mendapat diskaun yang lumayan di 85 tempat-tempat shopping tertentu dan tempat-tempat lawatan lainnya.



Catatan lawatan Kota Barcelona:..klik saja dibawah..
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/barcelona-spain-kotaraya-warisan-klasik.html

.


asriredha teratak kasih alor setar

06 December 2016

Barcelona Spain ... Kotaraya Warisan Klasik

Catatan.. Mohd Asri Redha
Tarikh...24 November 2016.

Assalaamualaikum wrt . . Selamat Siang...

Naik bas ini boleh ronda 
keseluruhan Kota Barcelona
ini dgn hentiannya di
tempat2 menarik yg sering
dikunjungi Pelancong
Spain atau lebih dikenali sebagai Sepanyol adalah sebuah negara yang selalu kita dengar kerana kehebatan mereka dalam pelayaran laut dalam sejak sekian lama. Spain yang terletak di Eropah ini tidak pernah saya lawati, hanya dengar dan lihat serta baca saja dalam media pelbagai ini.. Teringin juga hendak pergi melawat negara tersebut apatah lagi Sepanyol. Pernah dengar Columbus.. Saya sempat juga melawat Tugu Mirador de Colum yang  menceritakan sejarah tokoh pelayar terkenal dari Barcelona antaranya Christopher Columbus (1452-1506) Kita pernah juga baca cerita-cerita berkenaan pelayaran Christopher Columbus ini. Di sinilah tempatnya bermula.

Bagaimana cara untuk melawat tempat-tempat menarik di Kotaraya Barcelona ini

Banyak masa dihabiskan juga melawat sekitar Stadium Camp Nou . Sebab itu tidak banyak tempat lain yang dapat saya lawati, hanya melihat dari jauh tempat2 tersebut dari atas bas tidak berbumbung itu. Saya mencadangkan sekurang-kurangnya 3 hari mencukupi diluangkan masa untuk melawat tempat-tempat menarik di sekitar kota Barcelona ini.

http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/apa-yang-menariknya-stadium-di-barcelona.html
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/smart-city-expo-world-congress.html


Di Barcelona ini terlalu banyak muzium-muziumnya yang setiap satunya mengkhusus kepada sesuatu konsep atau sesuatu sejarah yang bersamaan. Ada muzium lukisan, muzium maritim, muzium sex atau muzium erotika, muzium kenderaan dan berpuluh-puluh lagi muzium yang mempunyai identiti yang tersendiri. Pilih saja yang mana minat nak pergi melawat.. Semua muzium itu ada ramai pula  peminatnya dan sentiasa ramai pengunjungnya. Bukannya sunyi sepi sebagai muzium. Sebab itu muzium di Barcelona ini boleh hidup dan aktif. Nak masuk kena bayar juga.. Saya berkesempatan melawat sebuah istana lama yang tersergam besar indah dan dijadikan muzium juga. Ramai juga pelawat datang dan masuk melawat walaupun tiket masuk hampir RM100 duit kita.

Kalau berminat untuk melawat semua tempat menarik di Barcelona saya cadangkan beli sahaja 'Barcelona Card' yang harganya mengikut hari  . Kalau beli untuk 3 hari satu kad berharga 45 Euro. Dengan kad ini boleh masuk semua muzium dengan percuma, menaiki 'public transpot' dengan percuma dan boleh mendapat diskaun yang lumayan lagi  di 85 tempat-tempat shopping tertentu dan tempat-tempat lawatan lainnya.



Cabaran hidup mencari rezeki di kota Barcelona

Kadang-kadang rasa kasihan tengok peniaga jalanan ini 
mencari rezeki...  hampar.. angkat, hampar angkat. Saya 
rasa dalam 2  atau 3 jam mereka berniaga kat situ 5 atau
6 kali mereka buat macam itu.. Polis tu saja lalu-lalu kat
situ ronda-ronda.. lepas polis lalu buka hampar pula jual
beg-beg tiruan pelbagai jenama dan lain-lain jualan 
cenderamata yang agak murah juga berbanding beli 
dikedai yang ada disekitar tempat itu.




Hidup dikota besar seperti ini memang mencabar, apatah lagi dengan kos hidup yang tinggi. Memang tinggi kalau dikira duit kita.. Sekali makan  tengahari sahaja sudah lebih RM50.00 . Malam dan pagi lagi. Namun begitu saya dapati tidaklah begitu susah sangat penduduknya.. Ada juga peminta sedekah tapi tak banyak... itupun saya lihat bukan macam orang Eropah saja. Cumanya gambar yang saya paparkan   disebelah ini hanya apa yang saya lihat sahaja.

Cari makan cara itupun boleh buat duit.  Itupun saya lihat seperti bukan rakyat tempatannya..  semuanya gelap-gelap dan kemerahan belaka.. Mungkin juga rakyat mereka. Kat Eropah ni kita sukar sikit nak tahu mereka rakyat negara mana, sebab kita boleh pergi kemana sahaja dalam negara Eropah yang guna Euro ini hanya dengan satu pintu masuk sahaja dimana-mana negara. Langkah sempadan tidak perlu passport lagi..  senangkan begitu..

Saya lihat cara orang-orang ini berniaga macam tak illegal saja.. polis lalu dia angkat barang jualannya.. polis dah jauh..  dia hampar balik barang jualannya.. untuk memudahkan angkat dan hampar , itu dia guna tali tu.. macam tangkul.. senang .. saya asyik juga tengok telatah mereka ini.. macam tu lah depa buat berkali-kali.. polis tak kacau sangat tapi mereka respect polis tu.. tiap-tiap malam dok tengok mereka berniaga sebab hotel penginapan saya duduk dekat situ saja.. kawasan tempat penginapan saya ialah di La Ramla..  memang setiap hari amat sibuk dengan penduduk tempatan dan pelancong datang bertandang.

Agak2 nak buka pondok stesen minyak macam ni kat bandar kita, boleh
lulus tak.. Ini pemandangan yang menarik untuk kita renong dan fikir.
Kiosk minyak ini amat praktikal.. Kecil sahaja pondok ini ,  tapi ia 
menggunakan sepenuhnya ruang yg ada disimpanan jalan untuk
jual minyak dan juga keperluan ringan .......... Yang menariknya semua 
dalam kiosk itu sahaja. Tidak ada kerusi meja luar dari kiosk itu serta 
bersih. Saya amat berminat dengan konsep ini, tapi isunya gaya hidup
dan kesedaran rakyat kita belum mencapai tahap kita membenarkan
buat kiosk jualan seperti itu, kerana kalau dibenarkan, saya pasti
sekeliling kiosk itu akan dibubuh meja atau kerusi atau segala
macam barang-barang berniaganya akhirya tempat itu akan menjadi
tidak menarik lagi.
Yang jadi macam patung tu biasa la.. kat mana-mana bandar besar mesti ada orang yang cari makan macam tu.. tak apa lah..  yang penting dia tak minta sedekah.. Bukan senang nak duduk berdiri kaku begitu lama dengan pakaian-pakaian yang pelbagai reka bentok.


Merayau-rayau sekitar La Ramla bersama sahabat saya ni
Serata lorong kami teroka melihat-lihat persekitaran kawasan
yang menjadi tumpuan pelancong ini, terutama untuk membeli
belah barangan berjenama & pembelian cenderamata.
Tempat saya menginap adalah satu tempat yang paling sibuk dan menjadi tumpuan warga kota Barcelona ini dan juga pelancong..Nama tempat ialah La Rambla dan nama hotel saya menginap Hotel 1898 .. Hotel nampak klasik didalamnya dan memang nampak mewah. tapi kalau tengok dari luar tak nampak macam hotel 5* kerana  terletak dideretan bangunan-bangunan . tempat 'La Rambla' sentiasa 'happening' kat sini. Segala-galanya ada disini. Di sini ada dataran yang luas yang menjadi tempat tumpuan orang ramai dan  ada laluan pejalan kaki dan basikal yang luas yang menuju ke pelabuhan yang besar dan luas menghadap Laut Mediterranean..

Sempat juga saya dan sahabat menaiki ' boat cruise' di Pelabuhan Barcelona untuk melihat pemandangan kota Barcelona dari laut yang mengambil masa 1 jam 30 minit. Memang panjang pelabuhannya.


Vandalisme dan krisis moral di Kota Barcelona..

Lukisan tulisan grafiti yang ok , memang nampak cantik. 

Tapi kalau conteng macam yang dibawah tu ... memang

menyakitkan mata.. 
Gambar yang saya paparkan ini nak kata vandalisme atau tidak. Ada setengah tempat nampak cantek pula tulisan lukisan seperti ini. Saya lihat merata ada contengan lukisan-lukisan grafiti seperti ini tak kiralah dimana didinding kedai, digerabak keretapi, di kereta pun ada , dinding tembok lebohraya pun ada dan merata-rata.. Mungkin ia memberi makna-makna tertentu luahan perasaan pelukisnya.  Ia nampak semacam tidak terkawal.  atau ianya memang dibenarkan oleh pemerentahnya.. Tapi itulah yang saya nampak.. Tapi bila dah banyak sangat macam, nampak macam cantek pula.. canteklah kalau dilukis elok-elok dan susunan huruf dan makna yang baik-baik. Tapi kalau makna dok mencarut, mengata itu ini.. tak bagus pula.. Saya rasa ada kemungkin tuan dinding itu yang lukis dari pelukis jalanan lukis atau mungkin sebaliknya.. Keadaan seperti ini pernah juga saya tengok di Istanbul satu ketika dulu sewaktu saya melawat disana. Tapi di Istanbul nampak cantik bila dinding-dinding usang dan lorong sunyi dilukis begitu menarik hingga menjadi tempat santai-santai pula.. Kalau kita di Malaysia dinding-dinding terbiar kita dipenuhi dengan iklan-iklan segala macam..  paling banyak iklan along atau iklan ubat kuat.

Satu lagi perkara yang amat
Macam tu la telatah remaja kat belakang saya tu.. 
bila suka sama suka.. romantis habis... Macam mana
tak perasan masa saya  dok selfie. Ini waktu saya
naik ' boat  cruise ' di pelabohan Barcelona yg
luas itu.
mengejutkan saya ialah gaya hidup orang Eropah yang terlalu bebas. Dimana saja saya pergi pasti terjumpa kalangan Gay.. lelaki suka sama lelaki.. kalau takat suka gitu-gitu saja tak apa juga.. ini macam sepasang kekasih. Sikit-sikit cium pipi.. sikit-sikit cium mulut.. raba tak nampakla pula. depan khalayak ramai pula tu.. yang dok bersebelahan biasa saja, macam tak ada apa-apa.. saya ni tak sangka punya gelisah dah..  sempat juga terambil gambar pasangan macam tu masa naik 'boat cruise'.. Masa balik dari Barcelona pun terjumpa lagi pasangan yang seumpama itu, dalam flight duduk depan kerusi hadapan saya..  6 jam perjalanan dalam flight tu tak taulah berapa kali depa dok bercium... tapi nampak mereka ni cukup romantik dan lawa-lawa belaka..  ha.. haa.. haa ..  Rupanya begitu  banyak orang-orang semacam ini kat sana.. sebab kita nampak secara terbuka. Di Malaysia saya pasti ada juga macam itu  tapi tak begitu tertonjol sangat.. depa buat senyap-senyap. Tak taulah .. dunia sudah sampai akhir zaman .. macam-macam boleh berlaku... kerajaan mereka pula seolah-olah merestui golongan-golongan seperti itu. Disebalik kehebatan dan kemajuan teknologi mereka pada akhirnya mereka terleka kepada perkara-perkara yang amat dilaknat oleh Allah SWT..


Susun atur perancangan kotaraya Barcelona.. 


Saya tertarik dengan perancangan bandar Kotaraya
Barcelona ini. Kalau dilihat dalam peta Kotaraya Barcelona ini saya nampak sesuatu yang unik tentang perancangan bandar ini dimana saya lihat susunan jalan berkotak-berkotak yang lebih kurang sama sahaja. Saya tidak pasti bila waktu nya dirancang buat seperti itu, mungkin sudah lama, tapi pihak berkuasa perancang bandarnya sudah memikirkan bentok perancangan seperti itu sejak sekia lama.. Bangunannya dibina begitu seolah tidak ada belakang, semuanya dianggap hadapan. Lorong belakang yang sunyi dan penoh segala barang-barang yang kurang guna  seperti di Malaysia  tiada. Jadi segala ruang digunakan sepenuhnya dan menarik .  Boleh dikatakan semua bagunan yang ada dalam kota ini, mempunyai seni bina yang menarik dan ada ukiran-ukiran yang unik serta nampak klasik. Saya rasa kos pembinaan bangunan seperti ni memang tinggi berbanding hanya sekadar membina bangunan bentok moden sahaja sebab ia memerlukan kepakaran tukang yang tertentu sahaja boleh membuatnya.
Laluan basikal yang disediakan.  Tak ada kenderaaan
lain yang boleh kacau laluan itu. Kalau tempat yg agak
agak bahaya disediakan kun penampan . Semua pengguna
jalan raya patuh kepada peraturan penggunaan jalan dan
laluan basikal.... Untuk menggunakan basikal tidak ada
masalah walaupun tidak ada basikal kerana ia boleh di
sewa dengan mudah yang ada diserata tempat
Jalan-jalan utamanya memang luas dan sepertimana saya dapat maklumat dalam kongress dan lawatan sekitar kota ini, Barcelona ini memang bandar yang mesra pejalan kaki dan mesra basikal. Jalan basikalnya  disediakan oleh PBTnya  sepanjang 150 km. Kita boleh berbasikal dengan bebas tanpa ada rasa was-was dan selamat menunggang basikal dalam bandar. Memang banyak basikal disediakan yang boleh dibeli, disewa dan sebagainya. Saya melihat pergerakan atau mobiliti dalam bandarnya tidak sukar dan kurang berlaku kesesakan jalan raya. Ini kerana rakyatnya lebih gemarkan menggunakan pengangkutan
mencuba perkhidmatan keretapi bawah tanah yg
efisien ini yg saya rasa amat praktikal utk 
 mobiliti penduduk bandarnya

.
awamnya yang cekap seperti keretapi bawah tanahnya, perkhidmatan teksi dan bas bandar yang selamat disamping menggunakan basikal dan motosikal skuter. Dengan penduduknya berjumlah 3.5 juta orang sudah tentu mobiliti penduduknya akan menghadapi masalah kesesakan, tetapi dengan perancangan yang strategik dan teliti oleh pihak berkuasanya ianya berjaya mengatasi isu-isu perbandaran terbesar dikebanyakan kota-kota besar. Pendekatan seperti ini sebenarnya boleh diamalkan di Malaysia, cuma gaya hidup penduduk kota perlu berubah.. Kadang-kadang naik basikal ke pejabat jadi bahan sindiran  rakan sekerja pula. Infrastuktur jalan basikal boleh dibuat tapi apakah pengguna jalan raya lain boleh menggunakannya sebaiknya atau hanya digunakan untuk parking kereta pula dilaluan basikal.. itulah yang saya nampak setakat ini kat Bandaraya Alor Setar, sebab setiap minggu saya berbasikal sekitar bandar ini.

Oklah rasanya cukup setakat ini saja coretan saya berkenaan Kota Barcelona ini. Sebenarnya lawatan ke Spain ini akan lebih menarik kalau kita dapat melawat diluar dari Kota ini terutama untuk melihat peninggalan tamaddun Islam yang biasa bertapak kukuh di Sepanyol ini. Apakan daya tidak ada kesempatan untuk itu. Walaubagaimanapun saya harap catatan saya ini akan memberi informasi berguna untuk diri saya dan pembaca-pembaca yang berminat.. Sampai ketemu lagi..



Catatan hadhiri : Smart City World Expo and Conggress.. di Barcelona.. Klik saja di bawah..
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/smart-city-expo-world-congress.html

Catatan lawatan Stadium FC Barcelona  : Klik saja dibawah ..
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/apa-yang-menariknya-stadium-di-barcelona.html


Kebanyakan bangunan disini , lorong belakang dan lorong depan
sama saja..  semuanya nampak mcm lorong depan sahaja..  dan kita
bebas santai berjalan-jalan jamu mata dan bershoping dikedai-kedai
yang berlambak ada kat sepanjang lorong-lorong tersebut.

Menu ikan salmon seperti ini merupakan

salah satu makanan kegemaran saya.. 

Kena macam ni, tak makan nasi pun 

tidak mengapa.

Tong-tong sampah dan tong kitar semua yang banyak terdapat. Dibuat 

dari Plastik ..tapi nampak macam tahan lama juga.. Mungkin

rakyat nya kurang kacau tong-tong macam ni ..kalau tidak ni

terbakar habis kalau buang puntung rokok dalamnya.

Nak makan makanan halal di Barcelona ini tidaklah
bermasalah sangat. Banyak restoran-restoren yang
dijual orang orang Islam seperti dari Turki dan Arab
di kota ini. Cumanya nak cari macam makanan di
negara kita susahlah sikit..  Ini saya bersama rakan2
makan disebuah restoren kepunyaan orang Arab .
Jamuan ini ditaja oleh Kulim Technology Park Corp

Pemegang tikit bas ini boleh tunggu disini untuk naik bas tersebut

ronda-ronda melihat dan melawat tempat-tempat menarik di 

sekitar kota Barcelona ini.. Naiklah berapa kali pun atau berapa

tempatpun dalam sehari itu. bayar sekali sahaja


Teknik pengurusan penyelenggaraan jalan-jalan raya 

di Barcelona.. 

Jarang berjumpa dengan bangunan-bangunan di kota

ini yang biasa-biasa saja seperti bentuk 4 segi sahaja . 

Boleh dikatakan semua bangunan mereka ada seni

pertukangan yang tinggi. Semacam satu kemestian pula

Disamping itu tidak banyak bangunan-bangunan 
tinggi dikota ini. Certia setengah orang tempatan, ini
kerana mereka tidak mahu bangunan itu melebih
gereja-gereja mereka.. Entah betul atau tidak..

Pemandangan sebahagian kota Barcelona yang diambil dari sebuah bukit peranginan .

Hanya inilah sahaja papan tanda nama hotel yang saya diami ini. Jenoh cari

kalau tak betul-betul pasti duduk dimana..  Tapi dekorasi dalamannya memang

menarik dan nampak klasik, tapi peralatan moden.. 


Pamplet perkhidmatan sewa basikal dikota Barcelona ini.






Catatan lawatan ke Stadium FCBarcelona :
http://semangatjati.blogspot.my/2016/12/apa-yang-menariknya-stadium-di-barcelona.html
.



asriredha teratak kasih alor setar

02 September 2016

Shanghai .... Kotararaya Termoden

Catatan: Mohd Asri Redha
Tarikh : 01 Ogos 2016


Assalaamualaikum WRT dan Selamat Malam saudara pembaca blog saya.  Sejak lama juga saya tidak menyentuh punat-punat computer ini untuk diketuk2 oleh jari kasar ini bagi membentok ayat yang boleh difahami dan dimengerti. Saya baru terasa .. memang lama benar… Mungkin kerana kesibukan kita merayakan Hari Raya Aidil Fitri yang disambut sampai sebulan membuatkan diri tidak sedar begitu cepat masa berlalu.. Keadaan kesihatan mata saya juga kurang ok sejak kebelakangan ini.. Tengah2 dok baca boleh hilang fokus mata dan huruf jadi kembang.... gawat juga ni.. Nak kena pi rujuk Pakar Mata selalu.. takut dia kelam terus.

Ok .. macam biasa la … bila saya berkesempatan melawat negara orang, saya suka sangat  menulis dan mencatatkan apa2 yang saya rasa patut tulis… saya menulis catatan perjalanan ini sekadar untuk rekod perjalanan saya dan juga boleh juga menjadi panduan rakan-rakan yang berminat untuk melawat negara berkenaan. Disamping itu dalam konteks lawatan yang diatur oleh jabatan sudah tentu apa ilmu pengetahuan dan pengajaran yang kita dapat dari lawatan tersebut.. Bukan sekadar lawatan syok2 jalan sana jalan sini.. balik hanyut begitu sahaja.. 


Untuk catatan santai hari ini saya  hendak bercerita berkenaan dengan Kotaraya Shanghai dan Shuzhou di Cina.  Ini adalah kali ketiga saya melawat negara Cina. Kali pertama saya melawat China ialah pada tahun 2005 iaitu ke Kota Raya Beijing Ibu negara China.. Kali kedua ialah semasa melawat Hong Kong dan Shenzhen pada tahun 2012. Jadi sejak itu tak pi jalan lagi ke China.

(Catatan Lawatan ke Shenzhen dan Hong Kong )

Sungai Huangpu adalah sungai utama di Shanghai.
Panjang juga sungai ini lebih kurang 114 km dan 
bersambung dengan Sungai Yangtze yg terkenal itu. 
Menariknya disepanjang tebing sungainya dipenuhi 
bangunan tinggi, moden dan juga tradisional.
Ada aktiviti Hungpu River Tours
Perjalanan ke Shanghai dari KLIA mengambil masa lebih kurang 6 jam. Pendaratan pesawat ialah di Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong. Saya tak sempat bermesra dengan Airport ini, kerana keadaan kalut benar... masa balikpun begitu.. Masa agak suntuk untuk ronda-ronda tengok apa yang ada di airport tersebut.. tapi secara keseluruhannya saya lihat airport ini biasa sahaja...

Masalah utama bagi orang pelawat Muslim kat sini ialah nak sembahyang. Airport ini memang tidak menyediakan kemudahan tersebut. Nak ambil sembahyang pun kena tunggu tukang cuci tak ada.. Kalau ada memang dia tegor  kepelikan kita ambil wudhuk... Apatah lagi air yang meleleh membasahi kat lantai.. Bagi mereka memang pelik sebab kebanyakan mereka diShanghai jarang berhubungan dengan dunia orang Islam.. kerana  di Shanghai tidak ramai orang Islam disana.

Berbanding airport di Jepun seperti di Airport Kansai Jepun yang pernah saya sampai ada disediakan Surau yang lengkap dengan tempat berwudhu lagi, malahan surau disitu lebih baik lagi berbanding surau kat KLIA. Begitu juga kalau hendak makan kat Pudong International Airport ini memang susah.. Kalau lama transit kat airport kena sediakan makanan yang secukupnya.. Memang tidak  mesra langsung untuk keperluan orang Muslim...

Walau bagaimanapun kemasukan pelancong adalah lancar samada disekatan imigresen, sekatan keselamatan dan juga custom mereka. Tidaklah nampak sangat kecurigaan mereka pada pelancong Muslim ni.. Apa yang saya sarankan dapat dapat belajar dari situasi sebegini ialah belajar mengambil air sembahyang seminima mungkin penggunaan air dan sentiasa bawa botol air kemana-mana untuk dibasuh kaki dalam bilik air atau tandas. Jangan pula dok angkat kaki atas sink tu.. Pi mana-mana kena bawa  botol air, terlalu banyak gunanya.

Internet di Shanghai China

Negara China ini sebenarnya masih lagi ada rasa curiga terhadap pengaruh luar.. Sebab itu kebebasan Internet dikawal ketat oleh kerajaannya.. Walupun Internet dibenarkan di China tapi bukan semua aplikasi komputer dan smartphone yang beribu banyaknya itu dibenarkan di China..

Salah satu aplikasi  popular yg diharamkan di China ialah Facebook.. Mati akai juga dok kat  Shanghai ni ... 4 hari tak boleh berfb... dok biasa update fb setiap hari... tiba2 x blh ... so terputus lah hubungan selama 4 hari dgn rakan2 FB saya. . Whatsapps dibolehkan pula.... Talian Internet mereka kalu pakai WiFi hotel memang terlalu amat perlahan...

Memang kerajaan China tidak begitu bersedia utk memberikan kebebasan sepenohnya pada rakyat nya dr segi kebebasan memperolehi maklumat kerana dibimbangi pengaruh2 luar tertentu yg mungkin dianggap negative... Propaganda yang sentiasa ditusuk-tusuk melalui internet  kalau ia dilaksanakan berterusan tanpa henti-henti lama2 orang mempercayai seolah olah ia hakikat sebenar. Ini kerana barat mengawal  hampir semua saluran maklumat antara bangsa. Ini yang membimbangkan kerajaan China sebenarnya. Sebenarnya negara kitapun kena fikir dan berbuat sesuatu menangani isu penyebaran maklumat tidak betul dan tidak tepat dimedia-media moden sekarang ini.

Bila balik baru saya tahu China guna 'Bing' untuk menyelusuri internetnya bukan google. Sebab itu saya tak dapat melayari internet dengan sempurna.

Perancangan Bandar Shanghai.

Sekitar Shanghai Urban Planning Exhibition Center..
Bertemakan "City, Citizens, Environment And Dev"
Memaparkan Shanghai dalam Sejarah, Terkini dan
Shanghai di Masa Hadapan. Yuran Masuk RMB30
Kota Shanghai yang berkeluasan 2450 batu persegi dengan mempunyai 17 daerah.   Luas kawasannya. Kalau duduk sebulan di sini, rasanya masih tidak dapat melawat ke segala cerok rantau Shanghai ini.  700 tahun dahulu pekan ini hanyalah sebuah pekan nelayan Tapi sekarang terlalu amat berbeda pembangunannya. Bandaraya ini dipenuhi dengan bangunan-bangunan tinggi yang rekaannya begitu menarik yang mengabungkan ciri-ciri moden terkini dan tempatan.. Saya amat kagum melihat pembagunan yang begitu pesat berlaku, walaupun ianya asal sebuah negara yang tertutup dengan dunia luar.

Sebelum kita melawat  Shanghai saya rasa  elok kita pergi melawat  dulu Shanghai Urban Planning Exhibition Center yang terletak di Renmin  Avenue , Nanjing Road.  Dipusat ini kita dapat melihat sejarah pembangunan Kota Raya Shanghai dari sebuah pekan nelayan yang kecil sahaja sehingga menjadi Kota Metropolis yang amat moden di China ini. Banyak aktiviti boleh dibuat disini. Antaranya ialah menonton Video Presentation berkenaan sejarah pembangunan Kota Shanghai mengikut tahun ke tahun dengan maklumat gambar-gambar yang ada. Selepas itu pelawat akan dibawa melawat  Circular-Screen Demonstration Hall untuk menonton Virtual Film of A Journey Of Wonder in Shanghai. Pengalaman ini tidak seharusnya dilepaskan untuk dinikmati pelawat. Suatu yang amat mengkagumkan saya ialah apabila melawat replika model sebenar seluruh kota metropolis Shanghai. Semua model bangunan-bangunan yang ada di Kota Shanghai telah disusun tepat mengikut nisbah dalam satu kawasan seluas 600 meter persegi pada nisbah 1:500. Cukup menakjubkan. Kita melawat ke sini seolah kita duduk diatas udara dan melihat semua bangunan-bangunan  dan pembangunan fizikal yang ada di Shanghai...  Saya pernah melihat model seperti ini semasa melawat Singapore tempoh hari, tapi yang di Shanghai ini lebih besar dan canggih lagi.

Penggunaan model-model ini sebenarnya memudahkan perancangan yang dibuat oleh pemerentahnya dan rakyat. Bagi pihak pemaju swasta boleh merancang projek-projek mereka dengan lebih berkesan dan tepat.  Sebab itu saya melihat keadaan persekitaran Kota Metropolis Shanghai ini tidak begitu berserabut sangat kerana perancangan teliti yang telah dibuat sejak tahun 1930-an lagi. Banyak lagi aktiviti boleh dibuat disini yang kalau nak cerita panjang jadinya pula...  Mai melawat tengok.. pasti anda teruja.. Sebab itu tempat ini sudah dikunjungi lebih 7 juta orang sejak pembukaannya pada tahun 2008..

Saya memang berminat dan amat tertarik akan susun atur dan tataletak apa sahaja dalam wilayah Shanghai ini. Memang nampak agak teratur walaupun mempunyai penduduk melebihi 25 juta orang. Perancangan yang teratur yang dibuat awal oleh pihak berkuasa perancang Kota Shanghai ini telah menyebabkan suasana persekitaran Kota Shanghai ini agak selesa dan tidak nampak sangat kekalutan, walaupun sekali sekala lalulintasnya agak sesak dan pergerakan kenderaan agak lambat. Tapi pada keseluruhannya memang baik. Jalan-jalan utamanya memang luas dan ada mempunyai  4 lorong dikebanyakan tempat. Rakyatnya sebahagian besarnya berpendapatan sederhana sahaja dan lebih suka menggunakan pengangkutan awam yang agak efisien disini disamping penggunaan motor elektrik atau basikal elektrik. Memang banyak kenderaan seperti itu dan  kebanyakan tempat dikotaraya ini disediakan laluan khas untuk kenderaan bermotor ini. Jadi ianya tidak menganggui sangat jalan utama untuk kenderaan beroda 4 keatas.

Saya juga pernah mencuba penggunan teksi bandarnya ini dan memang berbaloi kalau nak ronda-ronda dengan menggunakan teksi kota kerana harganya amat berpatutan dan diluar jangkaan saya dari segi harga yang kena dibayar kerana mereka menggunakan meter sepenuhnya. Mungkin masalah sedikit dari segi penggunaan bahasa pertuturan.. tapi itu bukan masalah besar sangat.

Tataletak bangunan-bangunan tingginya juga begitu tersusun terutama di tepi sungai-sungai utama yang melintasi atau melalui Kota Metropolis ini. Naik geram tengok sungainya yang luas itu tapi airnya jernih. Walaupun saya rasa beratus-ratus bangunan2 tinggi terletak disepanjang kedua-dua tebing sungai yang ada. Sampah pun tidak ada dalam sungai tersebut. Agaknya macam mana mereka boleh buat seperti itu. Sungai kita yang tidak banyakpun bangunan tepi sungai tapi sampah penoh malahan sungai pula dijadikan tempat buang segala sampah sarap dan tebing sungai buat tempat bakar sampah bagi setengah penghuni yang duduk ditepi sungai. Begitulah adanya. Bila saya ikuti 'Huangpu River Cruise' di Sungai Huangpu membuktikan kebenaran kata-kata saya. Begitu juga bila saya melihat 360 * dari puncak tertinggi Tower Shanghai saya dapat melihat dengan jelas sungai-sungai yang ada dikota Shanghai ini.. bersih dan ada aktiviti sungai yang menarik pelancong-pelancong menikmatinya.

Shanghai menggunakan dan mengeksploitasikan sepenuhnya segala sungai yang ada di kota ini.  Kadang-kadang saya terfikir juga tidak bolehkah kita buat seperti itu di Malaysia ini.. Sebagai contoh sewaktu saya mengikuti pelayaran bot waktu malam, suasana malam amat indah sekali. Bukan ada perayaan atau aktiviti apa-apapun.. tetapi ditebing-tebing sungai yang dijaga rapi dipenuhi ribuan orang yang duduk santai-santai menikmati suasana malam ditepi sungai tersebut. Pemerentah hanya menggunakan atau memainkan  unsur-unsur pelampuan yang berwarna warni sahaja sepanjang tebing sungai. Semua bangunan-bangunan yang ada disekitar sungai dipasang lampu yang segala macam jenisnya. Ada yang seluruh bangunan tinggi itu dijadikan seperti screen raksaksa memaparkan jenama bangunan itu dan juga mengiklankan apa-apa produk yang sesuai... Besar sungguh.. Kita kat KL ada juga macam kompleks UMNO di KL itu , tapi tidak dinamik berbanding dengan di Kota Shanghai ini.

Saya tak pasti adakah ini atas arahan Pihak Berkuasa Tempatannya atau pemilik bangunan secara sukarela memasang screen raksasa itu atau memasang lampu yang pelbagai jenis dan canggih-canggih belaka.  Tapi saya fikir China tidak ada masalah untuk mengarahkan pemilik bangunan buat itu ini, memandangkan sebagai negara komunis , undang-undang dan peraturan memang ketat. Senang-senang sahaja mereka memilik negarakan aset2  yang ada kalau ada berlaku pelanggaran syarat dan undang-undang.

Saya rasa kalau duduk kat tepi sungai Huangpu yang dinamakan 'The Bund Riverfront' itu boleh terleka beberapa jam melihat keindahan cahaya warna dan pelbagai warna diwaktu malam itu..  Hanya itu sahajapun  sudah menarik jutaan pelancong datang... disamping melihat 52 buah bangunan2 besar dan tinggi yang mempunyai bentok2 yang moden dan klasik. Bukan ada aktiviti lain pun. Tapi orang ramai sepanjang tebing itu duduk santai-santai menikmati keindahan malam kat situ. Tapi itu lah kalau nak buat kat Kedah ka.. kena bersungguh-sungguh dan kesepaduan semua pemilik bangunan untuk bubuh apa-apa lampu yang sesuai.. Kalau buat sikit-sikit tak jadi..  Sikit-sikit pun yang kita buat pelampuan biasa sahaja depan Wisma Negeri/Masjid Zahir itu pun dah jadi tarikan orang untuk datang bersantai-santai... apatah lagi kalau kita pasang lampu-lampu pelbagai bentok dan konsep dan warna warni lagi secara banyak dan luas kawasannya. Memang kos penyelenggaraannya amat tinggi, sedangkan hasil pada PBT tak ada.. . Rupanya orang memang suka kalau ada pelampuan menarik dan warna warni.. sebab itu disitu ada orang berkumpul.

Fakta :   Shanghai Tower, Ketinggian 632 meter.
Tempat meninjau yang tertinggi didunia. Ruang
tinjaunya   boleh  keliling 360*.  Bangunan  ini 
tertinggi  di Shanghai &  ke 2  tertinggi didunia
Syurga Membeli Belah..

Shopping Time: Shanghai Science and Tech Museum Station
Shopping Center .. atau AP Plaza menjadi tempat yang amat
menarik untuk membeli belah barang-barang China dengan
harga yang amat berpatutan kalau kena gayanya.
Selain melawat untuk menikmati keindahan dan melihat keunikan budaya negara-negara luar, sudah tentu pelawat yang datang ke China teruja untuk melihat apa barangan unik yang ada di China khususnya di Shanghai ini.. Kalau dengar berita dari media tu katanya harga boleh tahan murahnya.. betul ka... Ini yang membuat peserta rombongan teruja untuk meninjau sendiri akan tempat-tempat membeli belah yang bersesuaian yang bukan berkelas tinggi, tapi cukuplah yang sederhana..

Hanya 2 tempat shopping saja yang rombongan kami berkesempatan kunjungi..  Masa tidak mengizinkan  untuk meninjau lain-lain tempat.. kerana khabarnya ada lagi tempat-tempat shopping yang menarik.. Tapi saya rasa kemungkinan barangan yang dijual itu lebih kurang sama sahaja.. Sudah tentu pakaian segala macam baik dari kasut, tudung, kain ela, baju, seluar, tukang jahit segera baju jacket atau lounge suit , barang elektronik, beg berjenama, permainan kanak-kanak, aksesori komputer, telefon, jade, cenderamata segala macam.

Tempat shoppping yang mula rombongan saya pergi ialah di Chenghuangmiao Shanghai .... Tapi disini nampak bangunan-bangunan klasik kuno China zaman dulu kala.. Memang ramai pengunjung.. Tapi saya rasa tidak begitu banyak barang-barang yang menarik minat untuk dibeli dan saya hanya sekadar ronda-ronda melihat bangunan-bangunan klasik mereka disitu.
Chenghuangmiao Bazaar .. ronda-ronda saja.. Tak berapa
menarik untuk berbelanja kat sini... Memang nampak klasik
bangunan-bangunan kat sini.. mood nak beli belah tak 
berapa nak karan.

Satu lagi tempat yang menarik dikunjungi ialah di Shanghai Asia Pacific Plaza (AP Plaza) ....  Di sini baru puas kalau nak berbelanja. Memang banyak sungguh kedai-kedai rasanya ratusan kedai juga ada disitu dibawah satu bumbung dan ianya terletak dibawah tanah.. Di dalam bangunan ini juga ada station keretapi. Amat mudah untuk datang ke sini dengan menggunakan pengangkutan keretapi.

Rasanya kalau setakat 3 jam ronda kat sini.. tak habis lawat semua kedai yang ada... Tapi kebanyakan barang dikebanyakan kedai lebih kurang sama sahaja.  Depa tak bubuh tanda harga. Kalau tanya harga jurujual letak harga gila-gila juga..  tapi masih murah berbanding di Malaysia.. sebab itu ada anggota yang terkena kerana dia rasa dah cukup puas hati dengan harga dan beli...  Masa atas bas dah diperingatkan agar minta tawar serapat mungkin, kadang2 sampai 80 peratus..  Jadi jangan hairan kalau setiap anggota rombongan yang beli barang yang agak sama tapi harganya ada yang berbeda jauh kerana ikut kebijaksanaan kita tawar menawar.. Tapi saya lihat beg tangan , dan pakaian mereka memang berkualiti juga dan ada juga yang jenama2 terkenal tapi tiruan tapi memang tidak nampak langsung perbedaaan yang asli atau tiruan .. Kalau nak beli memang berbaloi.. Kalau barang-barang elektronik atau elektrik tu saya tak berapa yakin akan ketahanannya...  elaklah dari beli kalau boleh.

Saya terjumpa pendrive berkapasiti 1 Terabait dan ada 2 Terabait.. Tinggi . Sebesar ibujari saja boleh simpan data sebanyak itu. Saya cuba test dikomputer.. memang betul .. Tapi rasanya kalau nak simpan data2 penting jangan lah pakai pendrive ini,, takut dia mudah rosak dan rosak segala data dan dokumen yang ada...  Bila balik Malaysia rasa menyesal pula tak beli banyak-banyak beberapa benda yang menarik dan berguna seperti pakaian, kasut, aksesori komputer/telefon dan buat lounge suit atau jacket yang boleh siap sehari tu... 

Perkembangan Agama Islam di Shanghai

Sebenarnya negara China mempunyai penduduk Islam yang begitu ramai. Tetapi di Shanghai dianggarkan hanya ada lebih kurang 70,000 penduduk  berugama Islam berbanding dengan penduduk Shanghai yang melebihi 25 juta orang. Sebab itu saya difahamkan ada 7 masjid sahaja di Shanghai. Rombongan kami sempat mengunjungi 2 buah Masjid di Kota Shanghai ini iaitu Masjid Shanghai Xiaotaoyuan Mosque dan Shanghai Xiaotaoyuan Female Mosque..

Shanghai Xiaotaoyuan Mosque For Women dan 
Shanghai Xiaotaoyuan Mosque For Men.

 Kedua-dua masjid letak berdekatan hanya dipisahkan oleh  bangunan kepunyaan  Pihak Berkuasa Bandaraya Shanghai.. Unik juga kerana ada masjid yang khusus untuk wanita... Saya tak pasti pula ada tak sembahyang Jumaat khas kat Masjid Wanita ini.

Untuk mendapatkan makanan halal bukanlah masalah sangat , tapi kenalah pandai cari di internet.. Namun kalau kita lihat restoran mereka kebanyakannya sama sahaja samada restoran halal atau tidak halal. Kadang-kadang dalam restoren yang dikatakan halal itupun ada dijual arak. Ini yang membuatkan kita rasa was-was juga. Lagi pun jenis makanan yang dihidangkan lebih kurang sama sahaja.. Saya tidak begitu gemar dengan cara masakan orang China disini. Hari pertama makan boleh terima lagi , tapi kalau selalu dihidangkan makanan sebegitu, tak berapa boleh pi dah.. Orang China suka gunakan kuah  yang dimasukkan sama tepong jagong dan perencah yang ada bawang putih.  ia agak berlendir sikit dan kurang pedas. Kalau ada serunding gaul dengan nasipun rasa lebih selera lagi... Ada juga restoren yang menampakkan benar-benar Islamik dimana pekerjanya pun bagi salam bila kita masuk, dan pelayan wanitanya bertudung kepala sepenuhnya ada ada juga lelaki yang pakai lebai.. Restoren macam ini rasa lebih yakin lagi dan memang tidak ada minuman keras dihidangkan malahan disediakan surau lagi untuk pengunjungnya bersembahyang.

Pengangkutan Awam Di Kota Shanghai

Berpeluang menaiki keretapi terlaju didunia mencapai 
kelajuan 430 km sejam.. Memang laju.. Teknologi terkini 
membolehkan keretapi ini bergerak laju dgn teknologi 
elektromagnet... Jadi sapa kata barang keluaran 
China tak berkualiti.. Negara barat pun tidak boleh 
menandingi lagi teknologi pembinaan keretapi.. 
Saya rasa Kerajaan Malaysia tidak silap memilih syarikat dari China untuk bekerjasama dalam melaksanakan Keretapi Berkelajuan Tinggi  (HSR).. Walaupun saya hanya melawat Shanghai, tapi pengalaman menaiki 'Shanghai Maglev Train' amat mengujakan saya dan peserta rombongan. Saya biasa naik  Bullet Train di Jepun dan juga Keretapi Laju dari Paris ke London tapi rasanya Shanghai Maglev Train ini memang hebat walaupun jaraknya tak jauh mana, mungkin faktor kos yang terlalu tinggi. Keretapi ini menggunakan landasan elektromagnetik dan direka oleh jurutera dari German, tapi di German sendiri tidak membina keretapi seperti ini. Kelajuannya memang tinggi sungguh.. dan senyap. Semasa rombongan kami naik keretapi itu kelajuan maksimun yang dicatatkan ialah 431 km/j. Saya difahamkan ia boleh sampai kepada 500 km/j.. Bayangkanlah kelajuan yang sebegitu rupa.. memang laju.. Purata kelajuan keretapi laju biasanya purata maksima setakat 350 km/j.  China Railway mempunyai 3,400 keretapi biasa dan 2700 unit Keretapi Berkelajuan Tinggi (HSR).. tapi Shanghai Maglev Train ini adalah special sikit.. ia tersendiri dalam kategorinya sebab teknologi nya lain sikit. Dengan pengalaman yang begitu lama dan bilangan penggunaan keretapi yang paling banyak didunia saya rasa dari segi teknologi pembinaan keretapi  mereka memang telah terbukti.. Untuk keretapi laju HSR KL-Singapura untuk jarak sejauh 356 km hanya mengambil masa selama 90 minit sahaja.. Sama2 kita tunggu realitinya..

Menggunakan kenderaan awam adalah berbaloi di Shanghai terutama menggunakan teksi kotanya. Harganya berpatutan dan pada pandangan saya pemandu teksi disini tidak mengambil kesempatan pada pelancong.. Setakat yang saya naik sekali begitu lah.. tak taulah kalau ada pelancong yang menghadapi pengalaman yang buruk menggunakan pengangkutan awam di Shanghai. Bas Pelancong mereka adalah terbaik dan pemandu mereka memang berdisiplin. Itu tidak dinafikan bila melihat kepada bas pelancong yang kami naiki itu.

Kawasan Industri

Semasa kami berada di Kota Shuzhou dalam perjalanan ke Kota Shanghai, saya telah mengaturkan untuk membuat satu lawatan ke salah satu kilang berteknologi tinggi  di Suzhou Industrial Park dan Nama kilang itu 'Shenzhen Inovance Technology Co. Ltd'. Kilang ini terletak di kawasan Suzhou Industrial Park. Kawasan industri ini dibuka pada tahun 1994 dan sekarang merupakan kawasana industri yang menduduki tempat utama dikalangan taman-taman industri di China ini. Rombongan kami juga melawat lalu ke kawasan Caohejing Hi-Tech Park..

 Alhamdulillah walaupun operasi kilang tersebut cuti pada hari tersebut , tapi pihak pengurusannya sanggup menunggu kami dan membawa melihat produk-produk yang dikeluarkan serta memberikan taklimat. Kilang ini memang berteknologi tinggi dan mengeluarkan peralatan elektronik yang berkualiti tinggi terutama alat controller eletronik yang boleh digunakan untuk pelbagai keperluan seperti lift, eskalator, kenderaan, komputer, dan segala macam peralatan elektronik. Sememangnya kalau dilihat kepada jumlah pengeluaran dan pengikhtirafan yang diterima oleh kilang ini , memang membuktikan produk keluaran China ini memang berkualiti tinggi. Lebih kurang 213 produk ciptaannya telah dipatenkan oleh Syarikat ini. Memang hebat syarikat ini.

Sayapun rasa hairan juga bagaimana bila berada di Malaysia selalu orang membandingkan kalau nak beli apa -apa mesti ditanya pilihan hendak barang China atau barang Taiwan atau sebagainya, kerana dari China katanya harganya murah sikit. Sampai begitu sekali ditanamkan anggapan tersebut oleh pesaing-pesaing dalam dunia perniagaan. Tengok saja teknologi keretapinya seperti yang saya ceritakan sebelum ini sudah membuktikan kehebatan teknologi mereka, kita masih ramai yang was-was kalau sebut produk dari China ini.

Begitu juga kawasan industri yang berteknologi tingginya iatu Coahejing Hi-Tech Park ..  Tataletak kilang-kilang disini adalah teratur dan mempunyai jalan-jalan yang luas serta landskap pokok hijau yang banyak.. begitu juga penyediaan infrastruktur fizikalnya agak baik. Saya tidak pasti samada kilang-kilang  disitu dipunyai ramai pelabor luar negara atau pelabur tempatan... Sebenarnya banyak kawasan industri teknologi tinggi di sekitar Shanghai ini.. tapi rombongan hanya sekadar lalu sahaja.


Kehijauan Landskap dan Kebersihan 


Salah satu misi utama lawatan PBT-TPHTK ialah untuk melihat bagaimana suasana landskap dan kehijauan di Kota Shanghai ini. Bermula dari lawatan-lawatan yang diator dan melihat disepanjang jalan raya dan seterusnya melihat Bandar Shanghai keseluruhannya dari bangunan tertinggi di Shanghai iaitu Shanghai Tower... saya kagum melihat tataletak fizikal yang ada di Kota Shanghai... Nampak begitu teratur dan terancang.. Bukan senang nak bina sebuah bandar yang mempunyai penduduk seramai lebih 24 juta orang. Saya boleh melihat walaupun kota ini nampak macam kota batu bata dipenuhi bangunan tinggi tetapi saya lihat PBT dsini tidak mengabaikan penanaman pokok-pokok hijau yang saya rasa banyak juga ditanam terutama disepanjang jalan-jalan dan disekeliling bangunan-bangunan yang ada di Kota Shanghai ini.

Begitu juga ditebing-tebing sungainya terjaga cantik dengan penanaman pokok-pokok besar. Saya rasa ini satu perkara yang menarik juga untuk ditengok oleh PBT.  Ia agak kurang tanam pokok-pokok yang berbunga dan pokok renek .. Kalau ada pun ditempat-tempat tumpuan tapi secara kecil sahaja... Tak semestinya bila tanam pokok renek dan pokok bunga berwarna warni sahaja nampak cantik, malahan tanam pokok-pokok besar juga nampak menarik jika ditanam secara tersusun dan banyak.. Di Shanghai ini saya lihat jenis pokok besar yang ditanam itu nampak macam sama jenis sahaja.  Mungkin pokok itu mudah penjagaannya dan akarnya  serta fizikalnya tidak memberi kemudaratan kepada persekitaran... Tapi sekurang-kurangnya banyak menanam pokok besar seperti itu boleh memberi ketenangan dan kenyamanan dikota besar itu disamping membekalkan oksigen yang amat diperlukan.

Sepanjang lawatan saya dan rombongan rasanya saya tidak nampak kelibat asap tebal keluar dari corong-corong asap kilang yang beribu banyaknya di Shanghai ini. Saya rasa ini mungkin faktor undang-undang yang ketat berkaitan hal alam sekitar ini. Begitu juga jalan-jalan raya nya nampak elok sahaja tak nampak sangat kerosakan sana sini.. Kemungkinan sistem penyelenggaraan infrastruktur mereka yang canggih dan berkesan serta cepat menangani sebarang isu dan aduan awam.. Itu anggapan saya sahaja dalam tempoh pemerhatian yang terhad itu..

Kebersihan di Kota Shanghai ini memang saya akui ada kebenarannya. rasanya sepanjang laluan yang rombongan kami lalui memang tidak nampak sangat masalah kekotoran bandar.. Mungkin kalau masuk kedalam atau pendalaman sikit, tak pasti lah macam mana.. Biasala kan.. pelancong-pelancong manapun kalau datang takkan pemandu pelancongnya nak tunjukkan tempat-tempat yang tak elok.. Sayapun tak jumpa juga setinggan-setinggan disini.. Kat mana mereka tinggal ya.. terutama bagi yang kurang kemampuan untuk duduk diflat-flat yang beribu banyaknya di Kota Shanghai ini.

Kerja penyelenggaraan kebersihan di Kota Shanghai ini berjalan siang dan malam dan banyak juga menggunakan tenaga manusia. Sesuatu yang menarik yang boleh dijadikan contoh ialah kebersihan sungai-sungai yang  melalui kota Shanghai ini. Tidak kelihatan sampah-sampah dalam sungai-sungai besar atau kecil. Sungai dijadikan pengangkutan yang utama juga di sini dan sungai juga menjadi tempat tarikan pelancong seperti yang saya ceritakan sebelum ini.  Hebat ya.. bagaimana mereka boleh menjaga sungai mereka dengan begitu elok sekali. Bayangkan beribu bangunan tinggi ada disekitar dan sungai yang ada tapi kemana dibuangnya air-air kumbahan dari bangunan2 flat yang dipenuhi oleh jutaan manusia itu.

Saya rasa faktor penguatkuasaan undang2 amat memainkan peranan penting..  Negara komunis memang rakyatnya tidak berani berbuat sesuatu yang membelakangkan undang-undang. akibatnya disebabkan undang-undang mereka yang ketat dan  hukuman yang berat. Malahan saya pernah dengar pegawai kerajaan nya yang rasuah dikenakan hukuman mati..

Di Malaysia perkara ini agak bermasalah sedikit.  Kesalahan-kesalahan yang dianggap kecil selalu dilanggar oleh rakyat sewenangnya-wenangnya seperti kesalahan undang-undang lalu lintas, kesalahan dibawah undang-undang PBT  dan seumpama itu.. malahan kalau pihak berkuasa hendak menguatkuasakan sepenuhnya undang-undang itu, selalu ada halangan dari pelbagai pihak. Bagi sebuah negara yang mengamalkan demokrasi berpelembagaan, rakyat adalah pengundi yang menentukan kerajaan yang memerentah. Masalah nak ambil hati rakyat itu yang membuat pelanggaran  undang2 berleluasa.. kerana rakyat tahu akan ada pihak yang akan membela mereka.. selalu akan ada saranan.. 'rakyat hendaklah diberi kesedaran dan kefahaman dulu'..  sebenarnya sudah berbuih kempen dibuat untuk menyedarkan betapa perlu dan pentingnya sesuatu  peraturan itu dibuat.. tapi rakyat  buat tak kisah.. dan ambil kesempatan..  Sebab itu banyak program untuk menjadi sebuah negara maju tidak mencapai sepenuhnya. Kerana sebahagian besar kejayaan sesuatu program itu banyak bergantung kepada perubahan sikap dan peribadi rakyat.  Banyak yang saya boleh cerita berkenaan isu ini berdasarkan pengalaman-pengalaman yang saya hadapi sepanjang lebih 30 tahun saya bertugas. Tak apalah nanti saya cerita dalam forum lain ..


https://www.facebook.com/asredha/media_set?set=a.1420667814616169.1073741907.100000188912921&type=3

Pelancongan di Shanghai, China

Sejak China membuka pintu sempadannya kepada dunia luar, tidak dapat dinafikan industry pelancongannya berkembang dengan begitu pesat. Terlalu banyak produk-produk pelancongannya di Negara China yang amat luas itu samada alam semulajadinya, tinggalan sejarahnya yang hebat-hebat belaka dan juga budayanya yang amat pelbagai. Kota Shanghai lebih merupakan sebuah kota moden berbanding dengan saingannya Kota Beijing yang lebih merupakan pusat pentadbiran Negara China.

Dikota Shanghai sahaja SUNGAI sudah cukup untuk menarik ramai pelancong datang mengunjung apatah lagi kerajaanya mengekploitasi sepenuhnya sumber itu dengan program boating, pelampuan yang hebat dan canggih dan aktiviti-aktiviti sungai. Saya amat teruja dan berminat untuk bersantai-santai ditepi sungai nya itu dan kalau ada duit lebih boleh bersiar-siar dengan feri pelancongannya yang begitu selesa.

Begitu juga BANGUNAN2  tingginya yang cantik,  indah, moden dan futuristic dijadikan tempat yang menarik untuk dikunjungi  dan dilawati hingga ke puncak. Saya hanya sempat melawat ke Shanghai Tower sahaja sambil dapat menikmati pemandangan seluruh kota Shanghai dari puncak menara itu. Tapi untuk naik ke atas kena bayar banyak juga.

berperahu tongkang menyusuri sungai, pemandangan indah ditebing
sungai dengan bangunan yang bercahaya, demonstrasi menyediakan
teh yang betul, mencuba kekuatan sutera Cina dan terapi tapak kaki
dan jual ubat atau produk kesihatan.
Satu perkara yang saya paling tidak suka ialah pelancong dipaksa untuk melawat industry-industry tempatan yang dikatakan kepunyaan kerajaan mereka. Di Beijing pun sama bila saya mengikuti lawatan sambil belajar ke sana 10 tahun yang lalu. Di Kota Shanghai inipun kena juga. Antara tempat yang mesti dibawa melawat oleh pemandu pelancong mereka ialah ke kilang teh, ubat herba dan juga tempat industri kain sutera serta batu jade. Saya tidak pasti samaada ini ada arahan Kerajaan mereka atau memang operator2 pelancongan mereka sudah berpakat bahawa pelancong yang datang ke China mesti dibawa ke tempat2 seperti ini..  Memang pada mulanya tak mau beli apa-apa, tapi akhirnya terpengaruh juga dan beli juga walaupun harganya boleh tahan juga mahalnya..  Saya pun terbeli juga kain selimut sutera di kilang Suzhou Kaidi Silk Co. Ltd

Itulah pengaruh promosi dan iklan serta kebijaksanaan jurujualnya yang pandai mengeksploitasi akan masalah dan isu yang dihadapi oleh pengunjung. Tapi melalui lawatan ke kilang2 yang dipaksakana melawat ini sebenarnya telah mengembangkan lagi industri tempatan  tersebut. Sebab itu kalau sesiapa yang hendak pergi kali ke kedua dan menggunakan khidmat travel agency disana, rasanya pasti akan pergi ke tempat yang sama juga.. jadi tentunya membosankan.. Kalau nak pergi kali kedua elok pergi secara kecilan tanpa guna khidmat travel agensi tapi boleh guna orang tempatan yang boleh guide kita disana.

Oklah saya rasa jadi panjang benar pula cerita saya ini.. Ya laa tulis santai-santai.. Apa sahaja yang ter 'lalu' difikiran , terus ditaip sahaja.. Setakat sekarang, ini itu sahaja yang ter'lalu' , tak taulah nanti kalau ada idea lalu lagi  difikiran, saya akan tambah lagi cerita ini. Jadi cerita saya ini tidak ada kesudahan lagi.. belum bubuh noktahnya lagi .. Ada idea mai saya akan tambah lagi dimana perlu..

Cumanya lawatan ini saya sebagai kepala rombongan , saya telah tetapkan satu peraturan iaitu setiap peserta rombongan dikehendaki menyediakan laporan tersendiri mengenai lawatan ini..  bentuk dan cara laporan terpulang kepada kreativiti dan inovasi masing-masing.. Hasilnya memang menarik, saya dapat membaca laporan-laporan anak-anak buah dan ahli-ahli majlis sendiri tentang lawatan ini dari sudut pandangan masing-masing. Dalam hal ini saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang memberi kerjasama. Dengan adanya laporan ini, maka bolehlah ianya dijadikan sebagai panduan dan amalan dimana yang bersesuaian yang boleh dimanfaatkan untuk kawasan PBT TPHTK ini.
Antara laporan lawatan ke Shanghai
yang disediakan oleh anak buah
dan Ahli JK Tertinggi  PBTTPHTK 
anak buah yg saya hantar pi lawatan
ke Vietnam pun kena buat report
juga..

pohon permisi..

Sampai ketemu lagi...


Gambar2 lawatan klik sahaja kat bawah ni... akan masuk FB saya..

GAMBAR LAWATAN KE SHANGHAI, CHINA

asriredha
teratak kasih alor setar
There was an error in this gadget